Стойнев прогнозира ново понижение на тока

Само парламентът може да реши дали да се размрази строителството на АЕЦ "Белене", каза икономическият министър

3551 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев вижда възможност за допълнително понижение на цената на тока, тъй като "правителството полагало големи усилия кражбите в системата на енергетиката да бъдат прекратени, което ще създаде условия в бъдеще да се говори за намаляване цената на електроенергията". Стойнев направи прогнозата си в Хасково, но отказа да се ангажира с проценти и срокове, предаде Дарик.

"Няма да има шоково поскъпване на тока, напротив - възможно е той да поевтинее. Нека хората да бъдат спокойни. Новата цена е факт от 1 август. Тя е намалена, при положение, че когато дойдохме на власт, се очакваше увеличение между 20 и 30%. Това не само че не се случи, но и цената е намаляла", припомни Драгомир Стойнев.

По повод изказването на Сергей Станишев за АЕЦ "Белене", че проектът е икономически изгоден за България, Стойнев допълни, че всеки един проект в енергийната сфера е важен.

"Аз гледам на тях и като на инвестиционни проекти, тъй като те ще стимулират икономиката ни и ще бъдат в нейна полза. Но що се касае до АЕЦ "Белене", проектът е замразен в парламента и единствено той може да вземе решение дали ще стартира работата по него или не", заяви икономическият министър.

Подкрепи Economic.bg