Столът на Оланд все още пари

Вчерашните данни за еврозоната и Франция дадоха глътка въздух на президента, но той тепърва ще трябва да набира инерция

72 ~ 2 мин. четене

Ако икономическият растеж бе съпроводен от министерска хиперактивност, Франция щеше да изплува от блатото на рецесията дори по-бързо, коментира Financial Times. Президентът Франсоа Оланд е инструктирал министрите си да сведат до минимум времето, прекарано с техните най-близки и ако искат да си вземат почивка, то тя трябва да е във Франция. Безработицата не почива, аргументира се той.

Освен това министрите си получават работа за вкъщи: целият кабинет трябва да се върне на събрание в Елисейския дворец на 19 август, готови за дискусия относно състоянието на Франция след 10 години.

Разбира се, Оланд дава пример със себе си. Тази седмица той даде заявка, че ще се бори с младежката безработица след редица срещи с големи работодатели.

Вчера стана ясно, че освен еврозоната, която най-накрая излезе от 18-месечената рецесия с ръст от 0,3%, Франция също изплува с 0,5 на сто. Въпреки по-силният от очакваното ръст в икономиката през второто тримесечие на тази година, френските тревоги за това, дали техният модел е устойчив, остават. Оланд заяви, че рекордната безработица скоро ще започне да спада, но 85 на сто от анкетираните смятат, че това няма да се случи. Сред невярващите е и Международният валутен фонд (МВФ).

Със средна безработица от 10,8 на сто може би не е изненада, че популярността на Оланд е на историческо дъно. През юни само 26 на сто от избирателите са заявили, че одобряват неговата работа. Оланд обаче държи няколко коза в ръката си. Сред тях са надеждите, че силното възстановяване на САЩ и еврозоната, както и това на Великобритания, ще увеличат силно френския износ.

Освен тях Оланд може да разчита и на слабата опозиция. Никола Саркози вече да де заявка като потенциален кандидат за поста, което предизвика сътресения и скандали в дясната партия UMP. Бившият министър-председател и другото голямо име в партията, Франсоа Фийон, е повече от раздразнен и  многозначително отказа да аплодира реч на Саркози, което е ясен знак. Настроението му едва ли се подобрява от новината, че неправилните разходи от кампанията на Саркози предизвикаха оттеглянето на финансова подкрепа от държавата, извеждайки финансите на партията в тежък дефицит.

С врагове като тези Оланд може да изкара известно време и без приятели. Въпреки това, той ще трябва да набира инерция, което дава заявка за гореща есен във Франция.

Подкрепи Economic.bg