Строс-Кан обвини Никола Саркози за краха си

Президентът на Франция обаче отхвърли твърдението му

6280 ~ 1 мин. четене

Бившият шеф на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан нападна остро президента на Франция Никола Саркози. В интервю за британския вестник "Гардиън" той обвини държавния глава, че стои зад разрушаването на политическата му кариера.

Строс Кан заяви, че сексскандалът с камериерката в Ню Йорк не е бил постановка. Раздухването на инцидента и последвалият съдебен процес обаче били дело на хора, близки до Никола Саркози. Целта на президента била да му попречи да се кандидатира за поста.

Бившият ръководителят на МВФ щеше да се бори за номинацията на Социалистическата партия, но сексскандалът миналото лято го дискредитира и той се оттегли от битката. Вместо него в надпреварата се включи Франсоа Оланд, който спечели първия тур на изборите. Гласовете му обаче не бяха достатъчни за пълен успех и на 6 май ще се изправи срещу Саркози на балотаж.

Интервюто на Строс-Кан идва точно преди решителния втори тур на президентските избори във Франция, което кара специалистите да мислят, че изказването му е предварително обмислено.

Френският президент обаче отхвърли твърденията на Строс-Кан. "Достатъчно! Бих казал на господин Строс-Кан да се обясни пред закона и да спести на французите забележките си", заяви Саркози по време на предизборна кампания в Централна Франция.

Подкрепи Economic.bg