Събарят днес Златна перла

Лиляна Павлова ще наблюдава премахването на незаконните постройки, а после ще инспектира пътен възел и ще разяснява на бургазлии ползите от санирането

Започва събарянето на скандалното вилно селище „Златна перла” край царевското село Варвара. До това се стигна след серия съдебни дела за доказване незаконността на построените в защитената територия «Парк Странджа» летни къщи. На събарянето днес ще присъства и министър Лиляна Павлова.

Заповедта за премахването на всичките 10 сгради в «Златна перла» беше издадена от Строителния контрол още през 2010 г. Решението на дирекцията обаче беше обжалвано от строителя на вилното селище и едва след като фирма «Краш 2000» изгуби делата и ВАС потвърди решението на Апелативен съд-Бургас по осем от образуваните десет административни дела, РДНСК-Бургас започва принудителното им премахвене, припомня БНТ.

Проектът е замразен още преди 2 г., когатостана ясно, че книжата за строителството носят незаконен подпис на тогавашет зам.-министър на околната среда и водите.

Вече втори ден тече премахването, като от 10-те къщи са съборени две, съобщи бТВ.

Строителната фирма трябваше доброволно да събори всички вили в комплекса, но това не стана в установения срок и днес багерите ще влязат принудително, като до 4 май ще срутят постройките.

Още в началото на годината министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обеща "Златна перла" да бъде съборена до края на лятото. За останалите три сгради тече срокът за доброволно премахване, а заповедите за два от незаконните обекта от вилното селище все още са на съдебна фаза. Тяхното премахване ще бъде насрочено след като съдът се произнесе и за тях, поясни шефът на РДНСК Бургас Георги Георгиев.

Незаконното вилно селище попада в чертите на Природен парк Странджа и е разположено върху едни от най-живописните скали на самия бряг на морето. Запознати твърдят, че по-голямата част от апартаментите са били продадени още «на зелено» на чужденци.

След акцията по събарянето министърът Лиляна Павлова ще посети Созопол, където ще провери напредъка в изпълнението на проекта за дълбоководно заустване на отпадъчните води от пречиствателната станция на града.

В следобедните часове е предвидена инспекция на пътен възел „Меден рудник”, който ще облекчи трафика от АМ „Тракия” към града. Министър Павлова ще провери готовността за пускането му в експлоатация.

На пресконференция в 14 часа министър Павлова и Десислава Йорданова – директор на дирекция „Жилищна политика” ще запознаят жителите на Бургас с ползите, които проект „Енергийно обновяване на българските домове” може да им донесе.

На пресконференцията могат да присъстват и граждани, които проявяват интерес към обновяването на домовете. Те ще могат да получат отговор на своите въпроси от „първо лице“ относно стъпките, които трябва да предприемат собствениците на имоти, за да подобрят жилищата си.

В рамките на посещението си министър Павлова лично ще наблюдава и акцията по принудително премахване на незаконните въздушни кабели в бургаския комплекс „Зорница“. Програмата на министър Павлова предвижда и посещение в Равда, където от 16.30 часа ще бъде направена проверка на хода на изпълнението на проекта за дълбоководно заустване на отпадъчните води.

 

Коментари: 0