Съкращават още 600 души в БДЖ

Стачката на железничарите няма да спира влаковете по празниците

Още 600 човека ще бъдат съкратени от цялата система на БДЖ. Това съобщи изпълнителният директор на холдинга Йордан Недев пред Нова телевизия. По думите му това е бройка извън онези 2000 служители, за които са се договорили управляващия екип на компанията и синдикатите.

Недев обясни, че през следващата година очаква компанията да е по-зряла, отново ще има оптимизация на кадрите, но няма да е със същите размери.

Председателят на железничарския синдикат Петър Бунев заяви, че подобно разбиране не е постигано. Той обаче успокои клиентите на БДЖ, че влакове по празниците ще има.

Синдикатите се възпротивиха срещу предстоящите съкращения на шафнери в компанията, които се правят успоредно на очакваната доставка на нови спални вагони от Турция.

„В БДЖ няма тесни специалисти, това е мит, нямаме нужда от такива. Но това не означава, че всички шафнери ще бъдат съкратени”, посочи Недев. Намаляването на персонал ще става след преценка на броя на наличните вагони, колко от тях ще пътува в страната и колко в чужбина, обясни той.

Коментари: 0