Съмненя за спекула с месото

Сметките в цената се губят между производители, кланици и търговски вериги

Съмнения за спекула с цената на месото, най-вече агнешкото, се появиха за пореден път по празниците, съобщи бТВ. В магазините цените за килограм варират в доста широки граници - от 12 лева до 18-19 лева. 

Изкупните цени са били около 5,80 лв. за килограм живо тегло, разказва производител. Според него до магазина тя би трябвало да е максимум 12-13 лева за кило.

В кланиците обаче обясняват, че при тях агнетата идват на цена от 11 лева за килограм. Те отчитат и сериозен спад в продажбите тази година в сревнение с миналата - почти 50 на сто.

Според производителите обаче продажбите тази година дори са по-добри от предходната.

Статистиката сочи, че унас потреблението на агнешко месо се заводолява 95% от местно производство и едва 5% от внос. Почти идентични са цифрите за пилешкото месо.

На другия полюс обаче е пазарът на свинско и говеждо. При първото едва 20% е месото, произведено у нас, а при телешкото -около 10 на сто.

Само за последните 6 месеца преработвателите на колбаси, които купуват главно свинско месо от чужбина, отчитат 14% ръст на цената на европейския пазар. Причината са сериозни поръчки за износ към Китай и Русия, заради които в Европа се усеща дефицит.

Според данните на Комисията по стоковите борси и тържищата за последната седмица цените на колбаси, кренвирши  и салами увеличението в цените на едро е едва 2-4 стотинки за килограм. 

Коментари: 0