Сърбия започва преговори за присъединяване към ЕС

Няколко министри от страните в Европейския съюз, еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле и ръководителите на сръбското правителство ще открият разговорите

72 ~ 1 мин. четене

Сърбия започва преговори за еврочленство във вторник, съобщава сръбската агенция ”Бета”. Няколко министри от страните в Европейския съюз, еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле и ръководителите на сръбското правителство ще открият разговорите.

Оценката ще е, че това е "исторически акт", който е от полза на Сърбия, региона и Европа, тъй като разширява демократичния ред и ценностите на ЕС и укрепва стабилността.

Сърбия получи официален статут на кандидат за членство през март 2012 г., но Брюксел съобщи за отварянето на преговорите повече от година по-късно, след като през април 2013 г. Сърбия постигна "историческо споразумение" за нормализиране на отношенията си с Косово.

Евангелос Венизелос, министър на външните работи на Гърция, която председателства ЕС, ще връчи на висшите сръбски официални лица ключовите документи на ЕС за преговорите, в които се подчертава, че Сърбия е постигнала нужната степен на съгласуваност с критериите за членство.

В продължение на години балканската държава беше изолирана международната политическа сцена и сега е нетърпелива да започне историческия процес на преговори за присъединяване към ЕС. Надеждата е, че Сърбия бързо ще се възползва от тази стратегическа ориентация, за да оздрави боледуващата си икономика, отбелязва АФП.

Коментари: 0