Създадоха компактна батерия издържаща 20 години

Канадска компания е разработила батерията, която ще използва тритий

Канадската компания City Labs е изобретила компактна батерия, която може да осигури захранване на електронни устройства в продължение на 20 години. Това съобщи технологичният сайт Gizmag.com. Според информацията батерията, наречена NanoTritium, е колкото палец и може да се използва в по-малки устройства.

Батерията използва тритий, който е радиоактивен изотоп на водорода. Свръхтежкият водород се произвежда за комерсиални цели в ядрени реактори. Периодът му на полуразпад е 12.32 години, а срокът на годност на батерия,използваща го като основа, достига 20 години.

Новата батерия ще намери приложение при захранване на дълготрайни и скъпи електронни устройства, разположени на трудни за достъп места. В подобни случаи се избягва използване на класически типове батерии, като литиево-йонните.

Според тестове на Lockheed Martin, батерията NanoTritium издържа на екстремални температури - в диапазона от -50 до +150 градуса по Целзий. Освен това понася добре силни вибрации и голяма височина.

Подобни свойства правят NanoTritium годна за използване в изследователски датчици на температура и налягане, интелигентни сензори, медицински импланти, космически модули, системи за резервно съхраняване на съдържанието на паметта, процесори с ниска мощност и др.

City Labs вече е получила разрешение за доставка на батерия P100a NanoTritium на потребители, които нямат лиценз за работа с радиоактивни материали. Цената на една такава батерия в момента е над 1000 долара, но в бъдеще елементът ще поевтинява едновременно с увеличаване на капацитета.

Коментари: 0