Създават спешно здравно досие и у нас

То ще помага на медицинските екипи в случай, че пациентът не е в състояние да даде информация за себе си

Автор: Божидара Иванова

Спешно здравно досие ще спасява човешки вече и в България. Досието е виртуален пациентски профил и съдържа 13 медицински показатели, необходими на спешните екипи при реанимация на пострадали хора.  Основната информация, вписана  в него ще бъде кръвна група на пациента и актуални данни за здравния му статус. Това обясни в сутрешния блок на Нова телевизия председателят на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров.

Той обясни, че основната идея на досието е да помогне на лекарите, когато пациентът е приет в спешно отделение и не е в състояние да даде информация за себе си. Това е особено често срещан случай при катастрофи. В досието ще фигурира и съгласие за донорство.

Всеки притежател на спешно здравно досие ще има специален стикер на колата си. Системата позволява и разширено досие, в което всеки може да добави информация, която смята за необходима.

Известно е, че при пътни транспортни произшествия у нас загиват близо 80 хил. души годишно, поради липса на навременна медицинска информация, необходима на спешните екипи при извършване на манипулации или реанимация.

Коментари: 0