Свалят семестриалните такси за студенти

Идеята на управляващите бе посрещната с резерви от ректорите на висшите училища

3650 ~ 1 мин. четене

Семестриалните такси на студентите да бъдат намалени от догодина. Това предвиждат промени в Закона за висшето образование, внесени в парламента от червени депутати, начело със Сергей Станишев, пише в. Труд.

Сега университетите имат право да прибират до 50% от сумата, която им дава държавата за издръжката на един студент в професионално направление. Предложението е таксите да паднат до 30%. В масовия случай (икономика и педагогика) държавната субсидия е 693 лв. на година, а студентите плащат по 210 лв. на семестър. С промяната тази сума трябва да стане 105 лв.

Мотивите на вносителите са, че вдигането на таксата по време на управлението на ГЕРБ е затруднило голяма част от студентите и ги е насочило към специалности с ниски такси и малка реализация.

По времето на финансовия министър Симеон Дянков базовата издръжка на студент бе намалена от 963 на 693 лв., а вузовете можеха да вдигнат таксите до 50 на сто. Много малко от университетите се възползваха от тази опция.

Идеята на управляващите бе посрещната с резерви от ректорите на висшите училища, допълва изданието. В Софийския университет таксите са между 30 и 45 на сто от базовия норматив, с намалението загубите ни ще са 3,6 млн. лв., казаха оттам. И настояват да се вдигне нормативът за издръжка. Бюджетът на висшето училище от 2007 г. насам е намален с 1/3.

Подкрепи Economic.bg