Световната икономика с ръст от 3%

Това прогнозира в свой доклад японското правителство

Растежът на световната икономика за 2012 г. ще бъде между 2,5 и 3%, прогнозира в свой доклад японското правителство. Според негови анализатори основна заплаха в момента са дълговите проблеми на Европа – констатанция, която не изненадва никого, коментира Ройтерс.

Прогнозата сочи, че темпът на растеж на брутния вътрешен продукт на ЕС до края на годината ще отслабне с 2 на сто, което може да доведе до съкращаване на японския износ към европейските страни от други региони на света.

Като отрицателни фактори специалистите изтъкват и негативните тенденции в икономиките на Китай, Индия и други азиатски страни. Според оценката на японските власти до края на годината Китай и Индия ще отбележат ръст на БВП съответно от 8 и 7%, за разлика от регистрираните миналата година 9,2 и 7,8%.

За Япония, която в условията на активно потребителско търсене продължава да се възстановява от последиците от миналогодишното земетресение, основно изпитание тази година ще стане високият курс на йената спрямо чуждестранните валути. Той намалява печалбата на ориентираните към износа компании и забавя икономическия растеж.

В същото време на Токио предстои да намери начин за решаване на проблемите с огромния държавен дълг, възлизащ в момента на 12,05 трилиона долара.

Коментари: 0