Световните медии: Обсада и инат в българския парламент

Протестиращите блокираха общо 109 души, сред които трима министри, около 30 депутати, журналисти и служители на парламента

Протестиращи блокираха вратите на българския парламент за повече от 7 часа като част от масовите ежедневни протести срещу корупцията в държавата, информира BBC. Повече от 100 политици, журналисти и служители бяха блокирани вътре в сградата. Демонстранти влязоха в сблъсъци с полицейските части в 40-я ден от антиправителствените демонстрации. Във вторник европейският комисар за правосъдието Вивиан Рединг каза, че подкрепя протестиращите.

Протестиращите в България влязоха в сблъсъци с полицията в 40-я ден на масовите антиправителствени протести в най-бедната държава в ЕС, след като попречиха на министри, депутати и журналисти вътре в парламента да напуснат сградата в продължение на над пет часа, информира AFP. Протестиращите блокираха пътя на общо 109 души, сред които трима министри, около 30 депутати, журналисти и служители на парламента, след като по-рано във вторник бяха проведени дебати по ревизирането на бюджета.

Напрежението се покачи малко след 22 часа, когато полицията опита да евакуира депутатите с автобус. Около 2000 протестиращи обградиха сградата, сканирайки „Мафия” и „Оставка”, и спряха превозното средство. Хвърлени камъни счупиха няколко от стъклата на автобуса, докато полицаи в екипировка за борба с безредици избутваха протестиращите, за да направят път.

При възникналите сблъсъци бяха ранени няколко души, а парламентаристите бяха принудени да потърсят убежище в сградата на Народното събрание. Протестиращите бяха решени да продължат блокадата, докато правителството не подаде оставка. Около 100 депутати, в това число бивши и действащи министри, се оказаха блокирани в сградата на българския парламент под обсадата на възмутени участници в антиправителствените протести, коментира Euronews.

В същото време няма индикации, че Пламен Орешарски ще подаде оставка. Новият министър-председател на България, който заема поста от едва два месеца, обаче вече е призоваван настойчиво за това, коментира Wall Street Journal. Според Пламен Орешарски правителството се е ангажирало да отговаря на исканията на уличните протести и Европейския съюз за изкореняване на корупцията.

Пламен Орешарски, технократ, който е начело на  лявоцентристкото правителство след предсрочните избори през май, вече е изправен пред масовите демонстрации срещу корупцията, която докара предишното правителство да колапс, продължава изданието.

Общественото недоволство нарасна, когато правителството Орешарски бързо назначи Делян Пеевски, млад медиен магнат с добри връзки, за ръководител на ДАНС в средата на юни. Десетки хиляди протестиращи веднага се струпаха на улицата, което накара правителството да се отметне и да избере нов шеф на агенцията.

Протестите продължават всяка вечер, въпреки че бройката на хората приводно намалява. В интервю във вторник министър-председателят заяви, че ще остане на поста си. Той добави, че протестите могат да продължат за неопределено време "стига да са мирни и се въздържат от провокации" без намесата на полицията.

В отговор на критиките, Орешарски заяви, че признава проблемите с корупцията и връзката между бизнес интересите и политиката, но заяви, че никой не може да очаква подобен проблем да бъде разрешен за една нощ.

Той също така заяви, че е "неприемливо" да бъде осмиван и замесван в корупционни практики, след като е бил в офиса си едва няколко седмици. Еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг изрази съчувствие и подкрепа към протестите в интервю във вторник по време на срещата си в София с президента на България, за да обсъдят бъдещето на Европа.

Изданието припомня още, че правителство на Орешарска заема едва 120 места от 240-местния парламент и се нуждае от мълчаливата подкрепа от ултранационалистите, за да оцелее. Именно сформирането на подобна коалиция ускори протестите.

Коментари: 0