Световните медии: Протестиращи призоваха за нови избори

Студенти искат оставката на правителството на връх 24-тата годишнина от падането на комунистическия режим в страната, отбелязват водещи международни издания

88 ~ 2 мин. четене

BBC: Демонстранти поискаха оставката на кабинета в София

Демонстранти поискаха оставката на кабинета на коалицията БСП-ДПС в София, съобщава BBC. Медията отбелязва, че демонстрантите за пореден път са призовали да се спре с корупцията в политиката и че България "от няколко месеца се намира в непрекъсната политическа криза". BBC припомня, че през юли в продължение на 8 часа протестиращи са блокирали депутатите в българския парламент и се е наложило да се използва полиция.

Аljazeera: Българите протестират срещу политиката на правителството

Хиляди се събраха на митинг в столицата София, призовавайки правителството да подаде оставка и за края на "царуването на олигархията", съобщава Aljazeera. Неделният "поход на справедливостта" събра няколко хиляди, които настояха за незабавна оставка на премиера, тъй като страната все още не е стабилна, просперираща и не се управлява добре, точно двадесет и четири години след края на комунистическото управление. Действията са част от петмесечните антиправителствени действия, чиито основни мотиви са сенчестите връзки на политически лидери с бизнесмени.

Reuters: Студенти искат оставката на правителството

Хиляди български студенти проведоха шествие в центъра на София, за да изразят недоволството си от факта, че точно 24 години след края на комунистическата ера България все още не е стабилна, просперираща или добре управлявана, съобщава Reuters.  Действащото водено от социалисти правителството встъпи в длъжност през май, след като предишният кабинет падна на фона на масовите протести, но вече е под натиск от ежедневните демонстрации, участниците в които обвиняват властта в тъмни връзки с бизнес групи.

Голос Росии: Масови демонстрации с искане за оставката на правителството се проведоха в България

Хиляди българи се събраха в неделя в столицата София, за да отбележат 24-тата годишнина от падането на комунистическия режим в страната и да поискат оставката на доминираното от социалисти правителство, предаде радио „Голос Росии”. Българският комунистически диктатор Тодор Живков бе свален на 10 ноември 1989 година. Бившата комунистическа партия БКП се преименува на Българската социалистическа партия (БСП) през 1990 година. Протестиращите срещу правителството проведоха „Марш на справедливостта” от Софийския университет до Министерски съвет, за да поискат оставката на правителството на премиера Пламен Орешарски и провеждането на предсрочни избори. Те обвиняват правителството в корупция и зависимост от олигарси.

АР отбелязва, че полицията в София е взела всички предохранителни мерки за опазване на сградата на правителството, но до сблъсъци не се е стигнало.

Белградският "Мондо" цитира и руската информационна агенция ИТАР - ТАСС, според която българските студенти са издигнали лозунгите "Мафия", "Оставка", "Вашето време изтече" и "Емигрирайте вие, ние не искаме". ИТАР-ТАСС припомня, че в края на октомври студенти са започнали да окупират български висши учебни заведения.

Подкрепи Economic.bg