Световноизвестна фирма с интерес към блок "Терес"

Фирмата е купила документи за участие в конкурса

236 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Световноизвестна компания е закупила документи за участие в конкурса за търсене и проучване на блок "Терес". Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на семинар във Велинград.

По неговите думи появата на този кандидат дава основание да очакваме успешен край на конкурса. Оферти за него ще се приемат до 27 май 2013 г.

Днес сме със шест месеца по-близо до доказване на запасите в блок "Хан Аспарух",  обяви министър Добрев. Той припомни, че работната програма на спечелилия кандидат – консорциума между Тотал, ОМВ и Репсол, е внесена още през септември 2012 г. и е одобрена от МИЕТ.

Правителството взе решение за откриване на конкурс за блок "Света Марина" и се очаква публикуването му в официалния вестник на ЕС.

В средата на годината ще започне местен добив от находище Девенци, където концесионер е Дайрект Петролеум, припомни министърът.

През миналата година местният добив на газ надмина 490 млн. куб. м, а за тази очакваме той да е около 574 млн куб. м. По прогнозни данни следващата година той ще бъде повече от 655 млн. куб. м., обяви още Делян Добрев.

В края на 2012 г. в страната са в сила 194 разрешения за търсене и проучване и 481 концесии за добив на подземни богатства. През миналата година приходите от проучвания и концесии достигнаха близо 186 млн. лв., в това число са и 40 млн. евро дадени при подписване на договора с "Тотал".  Това е трикратно увеличение спрямо 2011 г., когато приходите са били 63 млн. лв.

Подкрепи Economic.bg