Светът се готви за нова криза с храната

Сушата в САЩ, страната която доставя почти половината износ на царевица в света, ще се отрази и зад граница до страни като Египет и Китай

7618 ~ 2 мин. четене

Светът е изправен пред нова криза за храна, тъй като най-тежката суша от повече от 50 години насам притиска цените на селскостопанските стоки до рекордни нива.

Цените на царевица и соята скочиха до рекордни нива в четвъртък, надминавайки върховете от кризата през 2007 и 2008 година, която предизвика бунтове в над 30 страни. Цените на пшеницата все още не са на рекордно високи нива, но скочиха с повече от 50 на сто за последните пет седмици.

Сушата в САЩ, страната която доставя почти половината износ на царевица в света, ще се отрази и зад граница до страни като Египет и Китай.

"Бил съм в бизнеса повече от 30 години и това е определено най-сериозният проблем свързан с метеорологичния въпрос”, казва старши изпълнителен директор на търговска къща. "Ситуацията е несравнима дори с 2007 година". Дейвид Нелсън, глобален стратег в Rabobank, добавя: "Днес реколтата в САЩ е на критично ниво”.

През 2007 скок на цените на храните предизвика бунтове от Бангладеш до Хаити, тъй като броят на гладуващите хора в света надмина 1 млрд. Въпреки това, икономистите изтъкват, че доставките на ориз и до по-малка степен на пшеница останат в изобилие за момента.

Джоузеф Глаубер, главен икономист в американското министерство на земеделието, също твърди, че сегашната ситуация е "много по-добра" от тази през 2008 година. "Цените са по-високи и няма никакво съмнение в това, но наистина имаше силен недостиг на пшеница през 2007-2008 г., нещо което не виждам сега”.

 Джъстин Форсайт, главен изпълнителен директор на "Save the Children", смята, че покачването на цените ще има критичен ефект върху най-бедните в света. "Голям брой хора живеят много близо до ръба", каза той. "Слабите дъждовете и високите цени на храните ще затруднят някои от тях да се справят дори с оцеляването", добавя Форсайт.

Американското министерство на земеделието намали своите прогнози за добива на царевица през миналата седмица до рекордно ниски нива.

Подкрепи Economic.bg