Тайланд обзет от протести за и против сваления премиер

Безредиците продължават няколко дни, след като министър-председателката Йинглак Чинават е пратена в оставка

"Червени" срещу "жълти" ризи

Автор: Николай Марченко

Привърженици и противници на правителството на пратения от Конституционния съд в оставка премиер Йинглак Чинават протестират в Банкок, информират Euronews и BBC.

Поддръжниците на кабинета, наричани „червени ризи” и противниците - „жълти”, се очаква да се сблъскат челно по улиците на тайландската столица днес. Министър-председателката и деветимата й министри бяха пратени в оставка на 7 май, след като съдебните власти се произнесоха за виновността й в злоупотреба със служебното положение.

„Червените ризи” са на мнение, че „ще защитят демокрацията, за да не допуснат преврат”. „Ние сме срещу правителство, което не е формирано след избори. Ние протестираме срещу всякакви преврати и изобщо не призоваваме за нещо противозаконно”, казват те.

Опозиционерите от „жълтите ризи” пък провеждат митинг под ръководство на лидера си Сутеп Таугсубан. Те искат пълна оставка на правителството, а не само на министър-председателката, разследвана за конфликт на интереси. Според тях властта трябва да премине в ръцете на Народен съвет, който трябва да се заеме с политически реформи в Тайланд. „Ние започнахме финалната битка за народна власт”, агитират демонстрантите.

 

Коментари: 0