Танов обвини Йордан Цонев в източване на милиони от ДДС

През 2005 - 2006 г. министър се е обадил в НАП и е заповядал да се възстанови ДДС на една от фирмите, свързани с депутата от ДПС, обясни бившият шеф на Агенция „Митници"

Снимка: БГНЕС

116 ~ 2 мин. четене

Министър се е обаждал на шеф на НАП, за да се възстанови ДДС на депутата от ДПС Йордан Цонев. Това каза в ефира на Нова телевизия бившият шеф на Агенция „Митници" Ваньо Танов.

През 2005 - 2006 г. министър се е обадил в НАП и е заповядал да се възстанови ДДС на една от фирмите. Министърът казал на разтреперания служител да не се притеснява и че фирмите не се водели на името на Цонев, който по това време пак е бил депутат. Става въпрос за ДДС за милиони, обясни Танов.

Преди дни депутатът от ДПС извади данни, според които Танов е позволил на Мишо Бирата да произведе 68 000 литра спирт незаконно. Бившият шеф на митниците обаче е категоричен, че това не е вярно и че той е спрял нелегалното производство, което е продължавало в периода 2005 - 2009 г.

Той подчерта, че когато е поел ръководството на агенцията през 2009 г., е преустановил беззаконието. Има такава записка, но тя е предшествана от задълбочен анализ. Не става въпрос само за проверка само при Мишо Бирата, а за проверка на всички фабрики за производство на бира. Това се вижда от докладната записка. Има изготвен от мен план за провеждане на операция по всички тези фабрики. След извършената проверка, в която участват хора от мобилни групи е изготвена е докладна записка от двама служители. Това означава, че това, което е констатирано в тази фабрика, е констатирано в предишен период, преди да встъпя в длъжност. Проверката не е извършена през 2013 г. , за да се говори, че до това време Мишо Бирата се е възползва. 2006 складът е регистриран, без да му е направена проверка, подчерта Танов.

Той смята, че Цонев изкарва тези данни преднамерено, знаейки, че ще излязат компромати срещу него. Сега той щял да обяснява, че те са отговор на неговите обвинения към Танов.

Подкрепи Economic.bg