Теглене на печалби от еврото

Разпродажбите на йени намаляха

68 ~ 3 мин. четене

Еврото е в защитни позиции, след като политическата несигурност в Италия и Испания доведе до теглене на печалби от стремглавото засега покачване през тази година до 14-месечен връх срещу долара. В същото време разпродажбите на йени намаляха, което помогна на валутата да се отдалечи от две и половина годишното дъно срещу долара. Все пак продажбите от някои японски инвеститори ограничиха растежа на йената по време на азиатската търговия.

Евро/долар слезе под нивата от 1.35, отдалечавайки се от 14-месечния връх в петък на 1.3711. Непосредствена подкрепа е 1.3484, върха за 2012, следвана от 1.3255, където наскоро бяха ограничавани спадовете. Разпродажбите на италиански и испански облигации и акции в понеделник, сред нарастващата политическа несигурност в двете държави, рязко намали оптимизма, че Европа бавно излиза от дълговата криза. Министър-председателят на Испания Мариано Рахой е изправен пред призиви да подаде оставка заради корупционния скандал, докато в Италия нарастващата популярност на бившия премиер Силвио Берлускони води до опасения сред инвеститорите преди изборите този месец. Все пак малцина играчи виждат потенциална политическа заплаха, която да попречи на усилията в еврозоната за фиксиране на проблемите с дълга.

В момента пазарите са вече предпазливи преди заседанието на Европейската централна банка в четвъртък. Последните спадове в баланса на ЕЦБ, както и рязкото поскъпване на еврото, породиха опасения не само за ликвидността, но също и за европейските износители, чиято конкурентоспособност може да изчезне в много труден момент. Скорошното изплащане на огромните 137 милиарда евро извънредни заеми от ЕЦБ намалиха паричните потоци в европейската банкова система. Заради това очакванията са и тази седмица тона на ЕЦБ да е по-неутрален, за да се компенсира оптимизма, който беше налице през януари.

Кросът евро/йена слезе под ключовата подкрепа при 124.62, което е 23.6% корекция на ралито от края на януари до две и половина годишния връх при 126.97, който беше ударен в петък. Покупки на единната валута от японски инвеститори обаче спира понижението. Това помага също и на долар/йена да се задържи около 92.40. Пазарите очакват поевтиняването на йената да продължи, тъй като Японската централна банка е под голям натиск да облекчава монетарната политика агресивно.

Австралийският долар слезе до 1.0402 срещу американския си съименник, но остава в рамките на добре познатия рейндж от 1.0360-1.0480. На днешното заседание на Австралийската централна банка нямаше изненади и лихвите бяха оставени без промяна на 3%.

Продължава вялата търговия при златото

Платината и паладия спаднаха днес след многомесечните върхове, които достигнаха вчера, тъй като дилърите продаваха ралито, за да прибира печалби от последните резки повишения. В същото време златото остана без големи промени.

Подобряващата се икономическа картина помогна на платината и паладия да се представят по-добре от златото и среброто през тази година, тъй като търсенето на първите метали нараства, защото се използват основно в индустриалното производство и разбира се бижутерията. Въпреки днешното поевтиняване перспективите пред платината и паладия остават положителни.

Златото е притиснато от края на миналата седмица в рейнджа приблизително между 1660 и 1680 долара за тройунция. Това кара инвеститорите да изчакат каталист, който да породи по-решително движение.

Интересът за физически покупки замря в Азия заради рейнджовата търговия, а пазара в Китай е слаб преди едноседмичния празник по случай Лунната нова година, който започва в събота. Известен интерес за покупки има около 1660 долара, но и той не е голям. Търгуващите основно изчакват данни от САЩ, за да преценят състоянието на икономиката и дали количествените поощрения ще продължават. Монетарните стимули бяха ключов елемент за ралито на жълтия метал през последните няколко години. Подобряващата се обаче американска икономика води до шанс за спиране на програмата на Федералния резерв по изкупуване на облигации.

Спот цената на златото днес е почти без промяна на 1675 долара за тройунция. Технически анализатори предполагат, че днес предстои неутрална търговия и цени между 1657 и 1681 долара.

Доларът нараства след спирането на ралито на еврото при нарастващите опасения за политическа несигурност в Испания и Италия. По-скъпият долар тежи на цените на металите, които са изразени в долари.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg