Тежка нощ на размирици в Турция

Гражданите протестират срещу построяване на мол на мястото на парк в центъра на Истанбул

384 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Най-малко 12 души са пострадали, а повече от 60 са арестувани след тежка нощ на размирици в Турция. Протестите на гражданите са в защита на градския парк "Гези" в Истанбул, който се предвижда да се превърне в мол. Размириците стигнаха до Акара, Бодрум, Коня и Измир, предаде BBC.

В центъра на Истанбул на емблематичния площад „Таксим”, стотици младежи се събраха да протестират срещу построяване на мол на мястото на парк в сърцето на града. Демонстрантите хвърляха камъни и бутилки срещу органите на реда, на които се наложи да използват силни водни струи и сълзотворен газ срещу протестиращите.

Центърът на турската столица Анкара също се превърна в арена на сблъсъци между демонстранти и полиция. Демострантите изразиха солидарност с протестиращите срещу построяването на мол в Истанбул. Демонстрациите срещу построяването на търговския център са на път да се превърнат в първия антиправителствен протест в Турция от години. Турските граждани стават все по-недоволни от авторитарното управление на премиера Реджеп Ердоган и от управляващата Партия на справедливостта и развитие.

Коментари: 0