Тежки времена за пазара на компютри

За първи път от пет години в периода октомври-декември има спад в продажбите на персонални компютри

3647 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Продажбите на персонални компютри (PC) през четвъртото тримесечие са паднали с 6.4% спрямо предходната година. Според данните на IDC, която анализира пазара, за периода октомври-декември са продадени 89.8 компютъра в глобален мащаб. Спадът е по-голям и от предварителните очаквания за намаление от 4.4%.

Последните три месеца от годината по принцип са най-силните за този пазар, заради коледните и новогодишните празници. Годишният срив през тази година е първият за последните пет години, което според анализаторите отразява не само трудната икономическа обстановка, но и промяната в поведението на потребителите.

За цялата 2012 г. продажбите в световен мащаб са достигнали 352.4 млн. броя, което е понижение с 3.2% спрямо предходната година. "Основна причина за проблемите на РС пазара е нарастващият интерес към таблетите и смартфоните", смятат анализаторите на IDC.

В изнесения доклад се казва, че дори излизането на Windows 8 не е успяло да увеличи интереса към настолните и мобилните компютри, въпреки че много се разчиташе на това.

Според някои проучвания HP вече е отстъпил първото място по продажби на китайската Lenovo, но според IDC американският технологичен гигант продължава да оглавява класацията. Данните показват, че пазарният дял на HP е намалял с 0.6 процентни пункта до 16.5% в края на декември. Следва Lenovo с 14.9%, Dell с 11%, Acer - 9.5% и Ausus - 6.8%

Според изследването Lenovo е най-прогресиращата компания, която расте на фона на глобалния спад в продажбите. Базираната в Пекин компания постига ръст от 19.2% в обема на продажбите, което увеличава пазарния й дял с 2.8 процентни пункта за една година. Ръст в продажбите отчита и Asus - 17%, като пазарният дял расте с 1.1 процентни пункта спрямо 2011 г.

Подкрепи Economic.bg