Токът ще скочи с по-малко от 10%

Цената, по която се изкупува зелената енергия, също ще бъде намалена

Цената на тока от 1 юли вероятно ще скочи с по-малко от прогнозираните до момента 10%. Това стана ясно от думите на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, съобщи агенция Стандарт нюз.

Той заяви, че от лятото преференциалната цена, по която се изкупува зелената енергия, ще бъде намалена. По-конкретно това касае цената на тока от слънце, тъй като капиталовите разходи за изграждането на фотоволтаични централи вече са по-малки, обясни Семерджиев. Той обаче не се ангажира с конкретни цифри и допълни, че ДКЕВР в момента прави съответните анализи.

Намаляването на цената на зеления ток няма как да не се отрази и на крайната цена на тока за потребителите, коментират енергийни експерти.

След като тяхната цена ще пада, това значи, че и крайната цена за потребителите също трябва да намалее, обясняват специалистите. Така поскъпването на тока от 1 юли трябва да е с по-малко от 10%. Според ДКЕВР обаче няма как да се избегне увеличението на цената заради въведеното от Брюксел задължение от Нова година ТЕЦ-овете да купуват квоти за изхвърляните от тях вредни газове.

Коментари: 0