Томислав Дончев: Правим революция в усвояването на евросредства

Според него тази година ще бъдат платени още 3 млрд. лв.

“България втора година поред прави една малка революция. Вече 2 години ние плащаме толкова, колкото е платено от началото на програмния период през 2007 г. до края на предходната година. Убеден съм, че скоростта би могла да бъде по-голяма”. Това каза за БНР министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.

Той е убеден, че и тази година ще успеем да повторим постижението от предходната. „Ако до момента имаме над 3 млрд. лв. плащания, убеден съм, че тази година ще успеем да платим още 3 млрд. лв.", уточни министърът. 

По отношение на контрола при усвояване на средствата от ЕС, той подчерта, че преди 3-4 години България е била на дъното и е била давана като лош пример, а сега е точно за обратното. „България има отлична контролна система. Например, голяма част от оперативните ни програми имат процент на грешки под единица – 0,1-0,2%, което е отличен резултат. Контролната система и системата от изисквания в ЕС в момента е такава, че редица държави-членки не могат да отговорят на всички изисквания. Има не по-малко от 150 спрени оперативни програми на всички държави-членки. Има само 2 или 3 държави, между които и България, в които няма спрян финансов инструмент”, каза Дончев. 

Контролът не може да бъде поставян под въпрос и не може да бъде обект на съмнение, категоричен бе Дончев и добави, че контролът трябва да е факт. „Някой може да се движи много бързо и накрая на периода да се наложи да върне всички пари. Каква полза от това, че се е движил бързо. Аз нямам впечатление, а и данните го доказват, България да се движи с по-бавна скорост”, заяви още министърът. 

Коментари: 0