Топ 10 на най-богатите режисьори

Всеки един от тях е внесъл свой специфичен стил и художествено виждане във филмите си

Топ 10 на най-богатите режисьори
Автор: Божидара Иванова Автор: Стилиян Гребеничарски

Екшън! Стоп! Това е начинът, по който започват и приключват филми като "Star Wars", "Jurassic park" и "Titanic". За създаването на такива прожекции са нужни много пари. Изданието Celebrity Networth надниква в баланса на 10 от най-великите и богати режисьори.

10. Бари Левинсън - 150 млн. долара

Бари Левинсън е американски писател, продуцент, актьор и режисьор, който притежава активи на стойност 150 млн. долара. Той е роден в Балтимор, Мериленд и започва професионалната си кариера в Холивуд като писател. По-късно започва да пише и сценарии. Сред най-отличителните му проекти са "Rain Man",който печели Оскар за най-добър режисьор и най-добър филм, "The Natural", "Good, Morning Vietnam", "Bugsy", "Wag the Dog" и други. Левинсън е режисирал и множество телевизионни предавания.

9. Джон Хюз - 150 млн. долара

Джон Хюз е американски филмов режисьор, продуцент и сценарист, чието богатство е оценено на 150 млн. долара. Той е известен най-вече с филмите си през 80-те и 90-те години, включително "Sixteen Candles", "Ferris Bueller's Day Off", "The Breakfast Club" и "Some Kind of Wonderful".

8. Франсис Форд Копола - 250 млн. долара

Франсис Форд Копола е американски филмов режисьор, продуцент и сценарист, който има богатство от 250 млн. долара. Той е спечелил множество награди на Академията. Някои от филмите му са трилогията "The Godfather", "Apocalypce Now", "Patton", "The Outsiders" и "Dracula".

7. Братята Уашовски - 250 млн. долара

Лари и Анди Уашовски са американски режисьори, сценаристи и продуценти, които имат богатство на стойност $250 млн. Те са натрупали състоянието си благодарение на техните филми и комикси. Дебютът им е през 1996 с трилъра "Bound", след това "The Matrix", който им донесе награда Сатурн за най-добър режисьор. След него идва "The Matrix Reloaded" и "The Matrix Revolutions". По-късно те пишат и продуцират научно-фантастичния екшън "Speed Racer". Към днешна дата братята Уашовски се занимават със снимките на "Jupiter Ascending".

6. Питър Джаксън - 400 млн. долара

Роденият в Нова Зеландия режисьор, продуцент и сценарист добива популярност основно със заснемането на трилогията "Властелинът на пръстените", която печели филмови награди, чиито брой е трудно да бъде назован. Поредицата е генерирала приходи от кина и DVD от 4 млрд. долара само до ноември 2012 г., 180 млн., от които са за Джаксън. Той прави филми още от седемдесетте години - "Heavenly Creatures", "King Kong", и "The Lovely Bones" са сред най-разпознаваемите заглавия от този период. Част от активите му е и 18-местен самолет  Gulfstream G550, чиято стойност, твърди се е 60 млн. долара.

5. Тайлър Пери - 400 млн. долара

Тайлър Пери е американски актьор, режисьор и продуцент и богатството му е оценено на 400 млн. долара. Към 2013 г. Пери е единственият режисьор в историята, който има пет филма оглавяващи бокс офиса в последните пет години. Неговите най-известни 13 филма са донесли повече от 600 млн. долара в бокс офиса, като всеки един от тях струва по-малко от 10 млн. долара.

4. Майкъл Бей - 430 млн. долара

Талантът на Бей е забелязан от Джери Брукхаймър и Дон Симпсън, поверявайки му впечатляващ пълнометражен дебют - Bad Boys. Американският режисьор и продуцент има на сметката си редица блокбъстъри - "Bad Boys" I и II, "The Rock", "Armageddon", "The Island", "Pearl Harbor" и трилогията Transformers. Той продуцира голяма част от филмите си, както и други ленти като "Friday the 13th", "A Nightmare on Elm Street", "The Amityville Horror" и "The Texas Chainsaw Massacre". Бей не се притеснява също да застава пред камерата, играейки в телевизионната поредица "Miami Vice" и в "Bad Boys II", "Armageddon", "Coyote Ugly" и "Mystery men". Бей режисира и множество реклами за едни от най-големите глобални корпорации. Той си извоюва правото да закупува дялово участие в част от продукциите, които режисира, осигурявайки си значителни приходи, както от киносалоните, така и от съпътстваща търговска дейност.

3. Джеймс Камерън – 700 млн. долара

Канадският режисьор стои зад запомнящи се заглавия като: "Терминатор", "Пришълците", "Рамбо II", "Бездната", "Истински лъжи", "Титаник", Аватар" и др. Филмите и съпътстващите ги продукти са генерирали над 3 млрд. долара, а Титаник и Аватар са двете продукции с най-голям приход за всички времена. Те са и сред най-скъпите продукции - съответно 200 и 500 млн. долара. Когато "Аватар" надхвърля значително първоначално заложения бюджет, Камерън се съгласява да размени фиксирания си хонорар от 8 млн. долара за част от евентуалните печалби. Това се оказва мъдър ход, повишил нетното му състояние до 650 млн. долара. Парите заемат знаково място и в личния му живот - след 18-месечен брак, той се развежда с Линда Хамилтън, плащайки 50 млн. долара. 

2. Стивън Спилбърг - 3,5 млрд. долара

С кариера от четири десетилетия, името на Спилбърг е станало синоним на филмовата индустрия. Славният път започва още като тийнейджър, създавайки 8-милиметрови кратки филми и събирайки от децата в квартала по 25 цента, за да ги наблюдават. На тринадесетгодишна възраст получава първата си награда за 40-минутен филм, посветен на войната, а на шестнадесет създава дебютната си пълнометражна лента - Firelight. Университетът за театър, филми и телевизия в Южна калифорния отказва да приеме на три пъти младия Спилбърг. Кариерата му Холивуд започва като стажант без заплащане в редакторското звено на Universal, когато режисира 24-минутния "Amblin". Лентата привлича вниманието на един от вицепрезидентите и Спилбърг става най-младият в историята режисьор, подписал дългосрочен договор с голямо студио. През 1975 г. неговият филм "Челюсти" става първият истински блокбъстър, събирайки пред екраните над 67% от американците. Следват емблематични продукции като "Близки срещи от третия вид", "Индиана Джоунс", "Хук" и "Джурасик парк". Той печели награди на филмовата академия (за режисьор и най-добър филм - "Списъкът на Шиндлер" и за режисьор на "Спасяването на редник Райън"). Спилбърг взема участие в "Back to the future", "Poltergeist', "Animaniacs", "Gremlins", "The Gooiness" и много други.

1. Джордж Лукас - 5,2 млрд. долара

Лидерската позиция на режисьора, продуцента, сценариста и предприемача Лукас едва ли е изненада. Любопитно е, че любителите на кино изкуството са били близо да се лишат от творчеството му, тъй като първоначално той се насочил към кариера като автомобилен състезател. Тежък инцидент, обаче, го насочва към филмите. Студентският му филмов проект през 1967 г. е в основата на American Graffiti, който получава пет номинации за Оскар, както и впечатляващите за времето си приходи от 115 млн. долара само в САЩ и му проправя звездния път в Холивуд. Поредицата Star Wars се превръща в истинска бизнес империя и култ за мнозина последователи. Изключвайки разнообразните търговски продукти, само приходите от шестте части надхвърлят уверени 5 млрд. долара. Интересното е, че Лукас режисирал едва шест продукции.  Той е продуцент или сценарист в ленти като:  Body Heat (1981), Labyrinth (1986), The Land Before Time (1988) и поредицата за Индиана Джоунс. През октомври 2012 г. Джордж Лукас продава компанията си Lucasfilm на Disney за зашеметяващите 4млрд. долара.

Коментари: 0