Топ 10 на най-иновативните градове в Европа

Изданието Co.Exist класира 10-те най-добре развиващи се населени места на Стария континент

432 ~ 3 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Когато става въпрос за иновативни градове, Европа е модел за останалата част от света. Европейските градове имат по-добър обществен транспорт, по-голяма загриженост за велосипедисти и пешеходци, по-силен акцент върху устойчивостта и нисковъглеродните решения, а може би най-важното е ангажираността на гражданското общество в културата и вървенето към по-устойчиви и интелигентни градове.


10. Хелзинки
Хелзинки заема последно място е класацията. Градът разполага с арена за интелигентно правителство, тъй като има повече от 1000 отворени масиви с данни и активно насърчава разработчиците. Хелзинки бе домакин на първия световен фестивал Open Knowledge през 2012 г. Градът стартира Forum Virium Smart City Project, на който се предоставят данни за гражданите, с цел подобряване на качеството на живот.


9. Берлин
Изследванията сочат, че успешните градове са тези, които са в състояние да привлекат и задържат креативната класа, която се грижи за градското обновление и икономическия растеж чрез иновации и предприемачество и подкрепя активната културна сцена. В това отношение Берлин е в пика си.


8. Хамбург
Хамбург е вторият по големина град в Германия. Той също бе удостоен с наградата Европейска столица през 2011 г. Градът предлага висок стандарт на живот. В момента в него стартира най-големият проект за градско обновление в Европа, който се очаква да бъде завършен през 2025 г.


7. Лондон
Лондон отдавна е смятан за финансовата столица на Европа и се очертава като лидер в областта на предприемачеството. 


6. Стокхолм
Стокхолм има заслужено зелена репутация. Близо 40% от площта му е зелена. През 2010 г. той става първият град с присъден статут на ЕС за зелена столица. Жителите на Стокхолм са сред най-големите потребители на глава от населението на стокхолмското метро. Градът може да се похвали със своите велосипедни алеи с дължина 800 километра.


5. Париж
Париж е известен културен център със своите впечатляващи музеи и Айфеловата кула. Градът използва широко мрежата за даване на колела под наем Velib, която има повече от 20 хил. велосипеди в целия град. Данните сочат, че около 5% от задръстванията в града са намалели благодарение на Velib. 


4. Барселона
Барселона е космополитен град, известен със своето слънце, архитектура и оживени улици. Градът използва всички видове сензори с цел намаляването на замърсения въздух, изолиране на шума, избягване на задръстванията и дори управление на отпадъците.  Барселона е и водач на инициативата City Protocol, която има за цел да свърже глобални градове в пилотни проекти, които да се справят с общите предизвикателства.


3. Виена
Виена отдавна е известна с високото си качество на живот. Градът има голям набор от интелигентни дейности, както и отдел за планиране, които допринасят за развитието на града. 


2. Амстердам
Амстердам е единственият град в света, който има повече проблеми с колоездачи и пешеходци, отколкото със автомобилен трафик. Близо 67% от всички пътувания се извършват с велосипеди или пеш. На дневна база има 100 хил. велосипеди, паркирани в непосредствена близост до централната жп гара. През последните години градът е известен със стремежа си към нови решения за по-добро качество на живот за всички жители и посетители.


1. Копенхаген
За втора поредна година първото място е за Копенхаген, който има репутация на водещ зелен град в целия свят. Градът е с отлични показатели за въглеродни емисии на глава от населението. Той има и най-амбициозния план за намаляване на въглеродните емисии на всеки голям град по света. Велосипедния транспорт в Копенхаген е много добре развит - около 40% от пътуванията се извършват с велосипеди. 

Коментари: 0