Топ 10 на най-скъпите картини в света

Въпреки, че много от произведенията на изкуството не са отворени за обществеността, съществува класация за най-скъпите творения

18369 ~ 3 мин. четене

Около 120 милиона долара бяха похарчени наскоро в "Сотбис", Ню Йорк за картината на Едуард Мунк- "Scream". Предишният рекорд бе 106,5 милиона щатски долара за творба на Пабло Пикасо. Продажбата на творението е може би най- значимото събитие на художествената сцена през последните години. Въпреки това, произведението на Едуард Мунк не е най-скъпата картина в света.

Наддаването за Мунк започнало от 40 милиона долара. Петнадесет минути по-късно анонимен купувач прекратява търга в "Сотбис", плащайки 120 милиона долара. Въпреки, че много от произведенията на изкуството не са отворени за обществеността, съществува класация за най-скъпите картини, продадени някога, благодарение на немското издание meedia.


10. Портрет на д-р Гачет

Рисувана от Винсент ван Гог няколко седмици преди неговото самоубийство, картината сменя цели 13 пъти своите собственици, включително Херман Гьоринг. Когато японският предприемач Руой Саито я придобива през 1990 г., той казва: "Когато умра сложете картината в ковчега ми". Руой умира през 1996-та година. Къде се намира картината днес не е известно.


9. Триптих

Триптих е картина от три части на Франсис Бейкън. През 2010 г. руският олигарх Роман Абрамович плати за нея на търг от "Сотбис" 86,3 милиона щатски долара.


8. Адел Блох-Бауер II

Адел Блох-Бауер II от Густав Климт е една от най-значимите творби. През 2006 г. е продадена на търг в "Кристис" за 87,9 милиона долара.


7. Дора Маар с котка

Картината е дело на Пабло Пикасо и изобразява френската му любовница Дора с малка черна котка на рамото. Рисувана е по време на нацистката окупация на Франция. През 2006 г. картината е закупена от анонимен руски участник на търг в Ню Йорк.


6. Момче с лула

Картината бележи прехода от така наречения син към розов период на Пикасо. При продажбата й през 2004 г. за 104.2 милиона долара, повечето експерти обявяват, че високата й цена се дължи предимно на името на автора,  а не толкова на художествените й качества.


5. Гол модел, зелени листа и бюст

Третата картина на Пабло Пикасо в челната десятка на най-скъпите картини на всички времена би трябвало да изобразява любимата на Пикасо Мария- Тереза Валтер. Търг от "Кристис" през 2010 г. поставя рекорд от 106,5 милиона щатски долара. Купувачът е неизвестен.


4. Викът

Новият рекорд за най-високата цена постигната на търг е за картината на Едуард Мунк "Викът" (Scream). Норвежкия художник е нарисувал произведението в четири варианта. Неизвестен купувач плати почти 120 милиона долара за единствената версия, която някога е била в частни ръце.


3. Адел Блох-Бауер I

"Златната Адел" е закупена според съобщения в пресата през 2006 г. от американския предприемач и милиардер Роналд Лаудер за неговата Нова Галерия в Ню Йорк за 135 милиона долара. Потвърждение за точната цена на покупката няма. Въпреки това, адвокатът на Лаудер казва, че покупната цена е по-висока от тази на "Момче с лула" от Пабло Пикасо.


2. Жена III

Картината е дело на абстрактния експресионист Вилем де Кунинг. Холандският художник я рисува през 1953 като част от поредица, включваща 6 жени. През 2006г. е закупена от американския милиардер Стивън Коен за 142,5 милиона долара.


1. No. 5, 1948

Експресионистичният образ на Джаксън Полък се счита за най-скъпата картина в света. Голям любител на алкохола и жените, Полък обичал често да се преструва на каубой. Другото му хоби било рисуването, в което постепенно спира да разчита на традиционната за художниците четка и започва да използва спринцовки, пръчки, собствените си длани и дори цялото си тяло. Според "Ню Йорк Таймс" бивш собственик на картината е Дейвид Гефън, а новият е мексиканския бизнесмен Дейвид Мартинес. Въпреки това, адвокатите му отричат това.

Подкрепи Economic.bg