Торент администратор попадна в затвора

Бившият администратор на закрития тракер PowerBits бе признат за виновен в нарушаване на авторски права, укриване на данъци и измама, след като не декларирал дарения, получени от потребителите на сайта

Швед получи наказание лишаване от свобода за срок от една година за престъпления, които е извършил, докато е ръководел торент тракер. Бившият администратор на закрития тракер PowerBits бе признат за виновен в нарушаване на авторски права, укриване на данъци и измама, след като не декларирал дарения, получени от потребителите на сайта, пред данъчните власти, съобщава kaldata.com. Съгласно съдебните документи, обвиняемият е администрирал тракера в периода 2007-2009 година.

Въпросният сайт е вече несъществуващият частен тракер PowerBits. Според документите, потребителите му са обменяли помежду си файлове, защитени от авторски права. Доказателствата по делото са предоставени от шведската антипиратска организация Antipiratbyran и Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI). Конкретен обект на съдебния процес са станали девет музикални албуми и дузина филми.

PowerBits се описва като "търговска мрежа за споделяне на файлове" в смисъл, че администраторът "редовно е получавал и обработвал плащания от страна на потребителите." Въпросните плащания са извършвани чрез добре познатите ни и често срещани в интернет пространството системи за дарения, но е пределно ясно, че властите не разглеждат волните пожертвования като освободени от данъци.

Окръжният съд на град Варберг постановил на 4 юни, че 34-годишният швед е помогнал за незаконното получаване на публичен достъп до най-малко две хиляди творби, защитени с авторски права. Въпреки че съдът решил, че ответникът не е участвал лично в публикуването на линкове към нелегални файлове, той все пак е виновен, тъй като косвено е помагал на посетителите на сайта, нарушаващи авторските права.

Администраторът е бил признат за виновен и по обвинението в укриване на данъци, тъй като не е декларирал почти 207 000 долара, получени като дарения от потребителите на PowerBits, допълва още kaldata.com.

Коментари: 0