Трансформират Телефонната палата в София

Проектът, избран на първо място, ще бъде реализиран на фасадата на сградата

6742 ~ 2 мин. четене

97проекта е получила VIVACOM в конкурса за художествена трансформация на Телефонната палата в София, съобщиха от компанията. Своите идеи за художествена инсталация на фасадата на историческата сграда са представили артисти, дизайнери, урбанисти, архитекти.

В момента тече етап на журиране, след който ще стане ясен победителят в конкурса. Той ще спечели награда в размер на 3 000 лв. и възможността да види реализирана своята идея на огромна площ в центъра на столицата.

Конкурсът със заглавие ТРАНСФОРМАЦИЯ цели да запази традиционната функция на сградата на Телефонната палата като посредник в комуникациите, като я трансформира в модерно градско място, локация за срещи и събития с прилежащата зала за изкуство и култура.

Условието, на което трябва да отговаря проектът за трансформация на фасадата на Телефонната палата, е да не нарушава или променя трайно облика на сградата, обявена за паметник на културата. Почти всички идеи, участващи в конкурса, са съобразени с това задание и предлагат много иновативни и творчески решения за актуализиране на вида на фасадата, в които е заложена темата за комуникацията и различните й аспекти.

В състава на журито са Адрияна Михайлова, съветник Корпоративни проекти, събития и спонсорства във VIVACOM, Андрей Андреев – Вини, творчески директор на New Moment New Ideas Company, Велина Стойкова, графичен дизайнер в ПОСТСТУДИО, Адриана Андреева, куратор на SOFIA DESIGN WEEK, арх. Борис Енев от студио FORDEWIND и почетния член на журито Бернар Москени, главен изпълнителен директор на VIVACOM. Проектът ще бъде реализиран от VIVACOM до 1 юни тази година като част от програмата на фестивала на съвременен дизайн SOFIA DESIGN WEEK, чиято основна локация е VIVACOM Art Hall в Телефонната палата.

VIVACOM Art Hall беше първата стъпка в дългосрочния проект на телекома на актуализиране на функциите на Телефонната палата в София. Компанията откри пространство за съвременно изкуство и култура с площ 500 кв. м. на първо ниво в сградата, което представя разнообразни културни проекти, изложби и събития. Проектът е приоритет на VIVACOM Фонд за 2012 г. и следва тенденциите, характерни за всички европейски столици – сгради с важно значение за индустрията и икономиката в миналото, които не се използват активно в момента, да придобиват нова функция за социалния живот, културата и комуникациите в града.   

Подкрепи Economic.bg