Тренчев: Адемов вероятно е научил от медиите за съкращенията

Според председателя на КТ "Подкрепа" не е вярно, че съкращенията се правят с цел оптимизация и реформи, а всичко е просто защото няма пари

100 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

План при обявените съкращения в държавната администрация няма. Имам чувството, че социалният министър Хасан Адемов е научил от медиите за съкращенията. Това каза в ефира на bTV председателят на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. "Мисля, че това се прави от зор, защото парите не стигат", смята той.

Според Тренчев не е вярно, че съкращенията се правят с цел оптимизация и реформи, а всичко е просто защото няма пари. Той също така е категоричен, че това е тема, която няма как да не се обсъди със синдикатите. "Нито за някакъв план сме чували, нито нищо. Държавната администрация е раздута, но когато искаш да я оптимизираш, трябва да имаш ясен план", смята председателят на "Подкрепа".

"Има агенции, които и да изчезнат, няма да разберем. Има обаче структури, в които хората не достигат. Защо не го казаха в предизборните си програми? Защото искаха да подлъжат хората да гласуват за тях. Никога не е поставян въпроса със съкращенията на администрацията. Изведнъж това нещо ни го сервират, разпращайки нещата до всички ведомства", каза още Тренчев.

Той заяви, че синдикатите категорично не са съгласни с 10-процентното съкращаване на чиновниците. "Това трябва да е съпътствано с въвеждане на електронното правителство, и чак тогава да се мисли за оптимизация. Няма да позволим съкращения в приходните администрации, в агенциите, които които работят на терен и при контролните структури. Това са структури, които са важни както за гражданите, така и за бюджета", категоричен е Тренчев.

Подкрепи Economic.bg