Трима американци грабнаха Нобеловата награда за икономика

Юджийн Фама, Ларс Петер Хансен и Робърт Шилер са наградени заради заслугите си в емпиричния анализ върху цените на активите

276 ~ 1 мин. четене

Трима американски учени спечелиха Нобелова награда за икономика, съобщава Bloomberg. Юджийн Фама, Ларс Петер Хансен и Робърт Шилер са наградени заради заслугите си в емпиричния анализ върху цените на активите.

"Няма начин да се предвидят цените на акциите и облигациите през следващите няколко дни или седмица. Но е доста възможно да се предвиди широкият курс на тези цени за по-дълъг период, като например следващите три до пет години. Тези открития, които могат да изглеждат едновременно изненадващи и противоречиви, бяха направени и анализирани от тазгодишните лауреати - Юджийн Фама, Ларс Петер Хансен и Робърт Шилер", пише в изявлението на комитета.

Тримата нобелови лауерати поставят основите на сегашното разбиране на цените на активите. Те се базират от една страна на флуктуациите на риска и отношението към него, и на поведенческите предразсъдъци и пазарните търкания от друга.

Нобеловата награда за икономика, която официално се нарича "награда на Шведската банка за икономически науки в памет на Алфред Нобел", е единствената, която не е посочена в завещанието на шведския изобретател на динамита. Тя е създадена през 1968 г. от Шведската централна банка и е връчена за първи път през 1969 г.

В четвъртък беше обявен и носителят на наградата за литература, която бе грабната от канадската писателка Алис Мънро. Нобеловата награда за мир пък бе присъдена на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).

Подкрепи Economic.bg