Турция ще блокира обидни сайтове

Парламентът гласува законови поправки, ограничаващи свободата в интернет

116 ~ 1 мин. четене

Турският парламент е гласувал снощи серия от оспорвани поправки, засилващи контрола на държавата върху интернет, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

Промените в закона разрешават на държавната телекомуникационна служба да блокира без решение на съда интернет сайт, ако той съдържа информации "засягащи личния живот" или счетени за дискриминационни или обидни.

Държавния регулатор ще може да иска от доставчиците предоставяне на достъп до техните данни за клиентите им, както и да съхраняват в продължение на две години информациите да посетените от всеки потребител на интернет уеб сайтове.

Поправките се отнасят до приетия през 2007 г. закон за интернет. Те бяха приети въпреки яростните критики на опозицията, която осъди текста като убиец на свободата.

Депутатите от управляващата Партия на справедливостта и развитието, която има абсолютно мнозинство в парламента, приеха без изненади и без затруднения новите разпоредби, които бяха представени като "защитаващи семейството, децата и младежта". Опозицията напразно се опитваше да атакува тези промени като налагащи цензура и убиващи свободата.

Депутат от опозицията сравни методите на управляващите с тези на Хитлер, когато е взел властта в Германия.

"Режимът на Ердоган нанесе нов удар на свободите в Турция", каза по повод поправките известният турски журналист Хасан Джемал.

Подкрепи Economic.bg