Връщаме стока до 14 дни от покупката

По-висока защита на потребителите гласуваха депутатите

108 ~ 1 мин. четене

По-солидни права за защита на потребителите, които пазаруват по интернет или участват в онлайн търгове предвижда законопроект, който бе гласуван на първо четене от Народното събрание днес.

Клиентите ще могат да връщат стоки и да се отказват от услуги до 14 дни след сключването на договор от разстояние, предвиждат текстовете. Изключение правят услугите, които са изпълнени веднага след сделката, стоките с малък срок на годност, с нарушена опаковка или тези, които не могат да се ползват повторно след връщането им. Сега срокът за връщане е 7 дни.

Промените ще засегнат и т.нар. "бързи кредити". Те вече ще се регулират от Закона за потребителския кредит. Разпоредбите ще се прилагат и за кредити под 400 лв. Промяната се прави, тъй кат одосега заемите за суми, по-малки от 400 лева, не попадаха под ничия регулация.

Законът слага край и на безкрайното връщане в сервиза на електрически уреди. Ако такъв се развали три пъти в гаранционен срок, търговецът е длъжен да ни върне парите или да ни предостави нов.

Подкрепи Economic.bg