Турция ще следи интернет

Проектозакон налага строг контрол върху потребителите

88 ~ 2 мин. четене

Проект на закон в Турция налага сериозен контрол върху интернет. Текстовете, внесени в парламента от правителството, предвиждат да се разреши следене на дейностите на потребителите или да се блокират някои ключови думи, предава АФП, като се позовава на парламентарен източник, съобщи БТА.

Текстът ще даде възможност на правителствената агенция, отговаряща за телекомуникациите, да ограничи достъпа до сайтове за видеообмен, да пази в продължение на две години досие за дейностите в интернет на всеки потребител, като прави списък на сайтовете, които е посетил и на ключовите думи, които е използвал, както и за дейността му в социалните мрежи.

Проектозаконът цели да "защити семейството, децата и младежта от информации по интернет, които насърчават употребата на наркотици, сексуални злоупотреби и самоубийство", пише в."Хюриет", който съобщава за проектозакона.

Според вестника, близък до опозицията, ислямо-консервативното правителство планира също да създаде нова структура, към която всички доставчици на интернет ще бъдат задължени да принадлежат.

В доклад за прозрачността, публикуван миналия месец, интернет корпорацията "Гугъл" класира Турция заедно с Китай в първите редици на цензорите на интернет с увеличение от 966% на броя на исканията за изтегляне на информации през последните шест месеца.

Турция не е Китай и никога няма да бъде, заяви вчера турският вицепремиер и говорител на Партията на справедливостта и развитието Хюсеин Челик в отговор на въпрос за текста на проектозакона. Няма ли в тази страна консенсус в полза на закони за регулиране на социалните мрежи и интернет? Ние можем да установим правила, основани върху нормите, съществуващи навсякъде по света, добави той.

През 2008 г. сайтът за видеосподеляне YouTube бе забранен в Турция, след като разпространи кадри, показващи как гръцки футболни фенове се подиграват на турци. Забраната бе вдигната цели две години по-късно по решение на правосъдието.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган е противник на социалните мрежи. По време на антиправителствените протести през юни той бе определил като "подстрекател на безредици" мрежата "Туитър", която бе използвана за комуникация от демонстрантите, настояващи за оставката му.

Партията на справедливостта и развитието обаче обяви наскоро създаване на мрежа от няколко хиляди млади активисти на партията, натоварени да разпространяват нейните идеи в социалните мрежи.

 

Коментари: 0