Търговци отчитат обороти само в края на месеца

Те ще бъдат набелязани от данъчните и проверени

Схема за укриване на ДДС и данък печалба светна на компютрите на данъчните, след като касовите апарати на търговците вече повече от месец са вързани с Националната агенция за приходи (НАП). Оказва се, че стотици търговци от цялата страна отчитат обороти само в последните един-два дни от месеца.

През целия месец много от малките търговци не отчитат почти никакви продажби. А на 30-то и 31-во число, след като видят какви са разходите им за месеца, изчукват на касовия апарат 95% от оборота за месеца. По този начин те отчитат приходи, които надвишават минимално разходите им за месеца, въпреки че реалните им обороти може да се в пъти по-високи. Но при подаване на данъчните декларации отчитат минимална печалба и ДДС за внасяне в хазната, съобщи агенция Стандарт нюз.

С връзването на касовите апарати с НАП обаче данъчните вече виждат в реално време какви са оборотите и тази схема за укриване на приходи вече лесно се засича. Търговците, които отчитат продажби само в определени дни от месеца, ще бъдат набелязани от данъчните и проверени.

Във всички териториални поделения на НАП вече са сформирани спецекипи, които следят в реално време какви обороти отчитат търговците от региона. Така по-лесно ще се набелязват търговците, които отчитат значително по-високи или по-ниски обороти от средните за съответния регион и бранш, и именно към тях ще се насочат проверките на данъчните.

Коментари: 0