Туристите от ЕС намаляват с 1%

Според икономическия министър Делян Добрев това се компенсира с ръст от държавите извън съюза

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Спадът на туристите от държавите в Европейския съюз (ЕС) е 1%. Това каза министърът икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в ефира на TV7. Според него това е поредното доказателство, че нещата в Европа са много притеснителни.

"Значителен ръст има от Русия, Украйна и Беларус. В Беларус увеличението е с 80%, но броят на туристите от тази държава е малък - 50 хил. за тази година. Средният ръст от тези държави е 15%", коментира Добрев.

По неговите думи ситуацията с израелските туристи вече се нормализира и през 2012 г. броят на посетителите от Израел ще е колкото миналата година. "Първите дни след атентата имахме 21 отменени чартъра. Общо досега отменените са над 100 чартъра, но хубавото е че вече почти няма отменяне на полети от Израел", каза Добрев. По неговите думи за това са помогнали неговите посещения в Израел, посещението на зам.-министъра по туризма, както и рекламите на България, които са пуснати в четири ежедневника в страната. "Не очакваме чудеса в ръста на туристе, но очакваме да запазим броя от миналата година", добави той.

Добрев изрази съжалението си, че България не се възползва достатъчно от културния туризъм, чийто потенциал е голям. "В България е културният туризъм е 1% от общите приходи в сектора. Това е десетки пъти по-малко от Италия и Гърция", каза министърът. Според него трябват инвестиции в тази насока и държавата ще ги направи.

Министърът на икономиката коментира и за концесиите на двата ТЕЦ-а - "Марица Изток 1" и "Марица Изток 1". "Всички клаузи в договорите защитават инвеститорите, този които са строили централите. Държавата има право само да купува енергията и да плаща. В 2001 г. нямаше квоти, но въпреки това в договорите подписани тогава е записано, че такъв вид разход ще се поема от държавата", коментира той. По неговите думи електроенергията от двете частни централи е два пъти по-скъпа от тази произвеждана в държавната "Марица Изток 2". "Тези централи не могат да работят на свободен пазар, просто защото себестойността на тяхната електроенергия е много висока", каза Добрев.

Коментари: 0