Търсят се още 15 млрд. евро за Гърция

На днешната си среща Еврогрупата ще търси начин да запълни недостигащите финансови средства за страната

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Финансовите министри от Еврозоната (Еврогрупата) ще се опитат да намерят допълнително 15 млрд. евро за Гърция. Това ще бъде обсъдено по време на днешната среща на групата в Брюксел, пише Bloomberg. Също така трябва да се спечели спора с Международния валутен фонд (МВФ) около удължаването на срока за изпълнение на фискалните цели на страната.

Възможностите, с които могат да се намерят тези допълнителни милиарди са три. единият вариант е Европейската централна банка (ЕЦБ) да се откаже от печалбата си по Държавните ценни книжа (ДЦК) на Гърция. Друг вариант е отново да се прибегне до понижаване на лихвите по дълга на страната или да се удължи падежа на държавните облигации.

"Гърция е пълна бъркотия", коментира икономистът и нобелов лауреат Джеймс Мирлийз за  Bloomberg. "Европа няма да успее да реши проблемите си, ако се разпилява с обсъждането на такива малки финансови инжекции, които само ги забавят", допълва той.

Според неофициална информация и днес обаче няма да се стигне до окончателно решение за финансовия транш за Гърция. Проблемът е, че парламентите в Германия, Холандия и Финландия трябва да се произнесат.

Вчера Гърция прие законодателни промени, с които да подсигури изпълнението на фискалните цели и да гарантира успешното завършване на приватизацията. Това са част от нещата, които страната трябваше да изпълни, за да получи жизненоважните за нея средства от международните кредитори.

Гърция очаква да получи накуп 44 млрд. евро, ако Еврогрупата даде зелена светлина за изплащането на тази сума, съобщиха гръцките медии. Смята се, че спасителната финансова помощ ще включва три транша - първият от 31.3 млрд. евро за второто тримесечие, а другите два - от 5 и 8.3 млрд. евро за третото и четвъртото тримесечие на тази година.

Коментари: 0