Търсят стратегически инвеститор за БЕХ

Очакванията са процесът да приключи до края на годината

Не е изключено да се търси стратегически инвеститор за Български енергиен холдинг. Това става ясно от думите на енергийния министър Делян Добрев в интервю за „Ройтерс”. Плановете са страната ни да продаде до 25 процента от БЕХ до края на годината, като със средствата ще се финансира бюджетния дефицит.

До месец правителството ще реши дали да пусне около 20 процента от холдинга на Българската фондова борса  и на чуждестранна или пък да се търси стратегически инвеститор. Той трябва да разполага с активи, които се оценяват на 12 млрд. лв.

Добрев заяви, че самият той предпочита на БЕХ да се направи първично публично прдлагане, което ще подобри ликвидността на българския капиталов пазар. Той допълни, че продажбата на дял на стратегически инвеститор ще доведе до по-бърза сделка.

Очакванията са процесът да приключи до края на годината. Министърът обаче не посочи какви са очакваните постъпления от продажбата, като коментира, че може да се получат стотици милиони евро.

В енергийния холдинг влизат държавните НЕК, „Булгаргаз”, „Марица-изток”, АЕЦ „Козлодуй” и „Марица-изток 2”. Печалбата на БЕХ з аминалата година е над 500 млн. лв.Коментари: 0