Тютюневият дим в търсене на пролуката в парламента

Ще успеят ли ресторантьорите да отменят забраната за пушене

Седем месеца след промените в Закона за здравето и противопоставянето на пушачи и непушачи в обществото е по-актуално от всякога. Според последните данни на НЦИОМ 42% от пълнолетните българи

посочват, че пушат. 58% са общо бившите пушачи и хората, които никога не са посягали към цигарата. Така за малко повече от половината  българи забраната за пушене беше дълго чакането възмездие за годините, в  които са дишали тютюневият дим по заведенията, другите се оплакват от нарушени граждански права, докато мразуват с цигара в ръка навън.

Не това обаче предизвика темата да върне в дневния ред на парламента. От влизането в сила на забраната за пушене собствениците на заведения отчитат големи спадове в оборотите. Това бе основната причина двамата независими депутати да върнат в парламента ревизия на забраната за пушене. И ако беше успял единият от тях, по-активният защитник на предложението, Кирил Гумнеров щеще да се превърне в любимия депутат на ресторантьорите и пушачите. Но не успя.

Вчера, Гумнеров се изправи пред народните представители от комисията по здравеопазване, която трябваше да разгледа неговото предложение. Пред пълна зала с лекари, той реши да обясни нуждата за падане на забраната с "драстичния спад в заведенията между 30 и 50 към 60 процента", "8% повече събиран акциз от цигари през септември спрямо същия месец на 2011г., което значи, че пушачите се увеличават" и предпоставките, които забраната дава за корупция.

И срещу него се изсипа цялата черна статистика на болната нация.

В страната има около 68 000 онкологично болни, като броят ми се увеличава всяка година. 111 хиляди страдат от сърдечно-съдови заболявания, като България е на едно от първите места по брой на хората, страдащи от такива заболявания в света. У нас над 50% от младежите на 15 и 16 години пушат, което според специалистите значи, че към 2030 г. броят на страдащите от сърдечно-съдови заболявания ще се увеличи с още 60 хиляди. България е на 9-ото място по смъртност в света, като броят на населението в момента е равно на това по време на Втората световна война. Всички данни бяха представени на комисията по здравеопазване, която след това очаквано и единодушно отхвърли предложението на независимия Гумнеров.

Но надеждата за противниците на забраната се възроди, след като стана ясно, че подобно предложение попадна и в Закона за туризма. Така сякаш отмяната на забраната за тютюнев дим отиде на правилното място – в икономическата комисия и то внесено от депутат от управляващата партия.

Темата ще продължи да се обсъжда до заседанието на комисията през следващата седмица, като шансовете сякаш са на кантар. А както е известно пълната забрана за пушене беше отлагана вече два пъти през последните години.

Коментари: 0