Учени откриха „диамантена” планета

Размерът й е два пъти по-голям от този на Земята и обикаля около близка звезда

516 ~ 1 мин. четене

„Диамантена” планета с размер два пъти по-голям от този на Земята е открита астрономи. Планетата е с осем пъти по-голяма маса и обикаля около близка звезда, предаде АФП. Учените припомнят, че това не е първата „диамантена” планета, открита някога, но това е първата такава, която обикаля около звезда, подобна на Слънцето, и чиито химически състав е установен. 

Планетата е била засечена за пръв път миналата година, но първоначално било прието, че химическият й състав е подобен на този на Земята. Едва след по-детайлен анализ от френско-американски изследователски екип е било установено, че планетата е много по-различна от нашата. 

Откритието означава, че вече не може да бъде приемано, че далечните скалисти планети имат същите химически състав, слоеве, атмосфери или екосистеми, подобни на тези на Земята, обясни изследователят Йейл Нику Мадхусудхан.

„Изглежда тя е съставена основно от въглерод, като графит и диамант, желязо, силиконов карбид и вероятно някои силикати”, пишат авторите на изследването в изявление преди тяхното откритие да бъде публикувано в американското списание „Астрофизикъл джърнъл летърс”. 

Подкрепи Economic.bg