Учени свързаха мозъци през интернет

Главната цел на проучванията е да помогнат на парализирани пациенти да възстановят частично движението си

164 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Учени от Вашингтонския университет успешно свързаха мозъците си през интернет, предаде Reuters. Експериментът илюстрира как електрически сигнали от един мозък се трансформират от компютъра в команди, задвижващи механична ръка или курсор и могат да повлияят и върху друг мозък.

За целите на проучването професорът по компютърни науки и инженерство Раджеш Рао, който изучава интерфейса „мозък-компютър” от десетилетие, е бил в седнало положение в лабораторията си, носейки електронна шапка, свързана към отчитащ електрическата активност в мозъка му електроценфалограф. В същото време той се е взирал в компютърен екран и мислено е играел проста видео игра. Той си е представил, че движи дясната си ръка, за да произведе изстрел с оръдие, като се е уверил, че тя не помръдва. В този момент електродите са уловили мозъчните сигнали на мисълта „стреляй” и са ги предали през Skype до втори учен, който се е намирал на друго място в университета и е носил плувна шапка с приспособление за транскраниална магнитна стимулация, поставено над лявата двигателна кора на мозъка, контролираща движенията на дясната ръка. Когато сигналът за задвижване е стигнал до него, той неволно е помръднал десния си показалец, за да натисне спейс бутона на поставената пред него клавиатура.

Главната цел на проучванията е да помогнат на парализирани пациенти да възстановят частично движението си. Специалистите обаче имат опасения, че подобни постижения могат да бъдат използвани за спорни цели.

Това не е първият опит за предаване на мозъчни сигнали през интернет. По-рано учени от университета „Дюк” използваха електронни сензори, за да уловят „мислите” на лабораторен плъх в Бразилия и да ги изпратят до мозъка на друг гризач в САЩ. Вторият плъх получи мислите а първия, имитирайки поведението му.

Подкрепи Economic.bg