НАСА създаде северно сияние в лаборатория

За целта учените са използвали устройство, в което се създават всички условия, аналогични на тези в атмосферата на Земята

32 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Изследователи от центъра на НАСА „Ленгли” в Хамилтън пресъздадоха едно от най-красивите светлинни шоута на Земята – северно сияние, съобщи „МегаВселена”. Учените са използвали устройство, наречено Planetaterrella, в което се създават всички условия, аналогични на тези в атмосферата на Земята.

„В Planeterrella се моделира атмосферата на Земята на височина 80 километра и други условия, които стават причина за възникването на полярните сияния. Единствената разлика е в това, че заредените частици не идват от Слънцето, а се създават по изкуствен път”, разказва Гийом Гронъф от НАСА.

По думите му, благодарение на устройството учените могат да моделират ситуацията, в която спътника на Юпитер Йо, отразява частиците към Юпитер. Гронъф допълва, че по време на особена ориентация на магнитните полюси на Нептун и Уран, могат да се моделират и северните им сияния.

Учените предупреждават, че експериментите, провеждани с помощта на Planeterrella, се явяват само опростена илюстрация, докато всъщност в магнитосферите и атмосферите на планетите протичат доста по-сложни процеси.

Подкрепи Economic.bg