Удар след удар за БСП, с 34 хил. гласа 15-ият в листата измести Станишев

Преференциалното гласуване прави Момчил Неков по-харесван от лидера на европейските социалисти

34 000 гласа изместват Сергей Станишев от първото място в листата на социалистите, пише Mediapool. Толкова от избирателите на БСП са гласували преференциално за 15-ия в листата Момчил Ненков, чийто номер в бюлетината също беше 15.

Според информация от щаба на социалистическата партия гласоподавателите на БСП на много места не са разбрали как се попълва бюлетината за евроизборите. Има секции, особено в Дупница, Кюстендил, Бобовдол - където избирателите са зачеркнали номер 15 за Коалиция за България и номер 15 от списъка на кандидатите за евродепутати от КБ.

Така ако Неков пожелае да стане евродепутат, отпада четвъртият в листата Петър Курумбашев, който става пети след пренареждането от преференцията. Припомняме, че той напусна параламента именно заради изборите за ЕП. Ако обаче Станишев се откаже от мястото си в Европарламента, както заяви по-рано - отпада петата - Достена Лаверн. 

Социалисти обаче допускат върху Ненков да бъде оказан натиск, за да се откаже от спечеления мандат.

Момчил Неков е най-младият кандидат в листата, а девизът му е "Старая се", според информация на БСП Пловдив. Завършил е Международни икономически отношения в Университета за национално и световно стопанство. В момента е докторант към Философския факултет в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Автор е на две книги - "4х4 – БСП след 1989" и "От първо лице". Втората представлява анализ на организационното развитие и вътрешнопартийната демокрация върху всички основни партии в България след 1989 г.

Коментари: 0