Укрепват „Тракия” и „Хемус” с 43 млн. лв.

Дянков очаква щетите от земетресението да са за по-ниски от прогнозираните суми

43 млн. лв. ще бъдат отделени за реконструкция и укрепване на виадуктите по магистралите „Тракия” и „Хемус”. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в Министерски съвет. Сумата е половината от отпуснатите преди месец от кабинета 85 млн. лв. за инфраструктурни обекти. Дянков изрази надежда още утре депутатите да одобрят решението.

Прогнозите обаче са, че тези средства няма да са достатъчно. Според първоначалната оценка на експертите около 200 млн. евро ще са необходими са всички по-големи мостове и съоръжения. 

По думите на Дянков по някои от магистралите и мостовете от 40-50 години не са правени ремонти. Според него щетите от земетресението ще се окажат за много по-малко пари от очакваното. 

„Аз лично ходих на четирите обекта, за които имаме постановление за до 5 млн. лева – три детски градини в Пернишко и училището в Радомир. По оценка на експертите, само едната детска градина в центъра на Перник трябва да се разруши напълно и да се направи нова, докато другите три могат да се възстановят”, каза финансовият министър.

Дянков заяви, че детската градина, която трябва да бъде съборена, е турска конюшня отпреди 120 години. Според него това е лоша политика на Община Перник. 

Коментари: 0