Улици със светещи ... дървета

Проект за генно инженерство постави въпросите: възможно ли е да създадем светещи растения като улично осветление и добра идея ли е да го правим?

Технологии

Улици със светещи ... дървета
4436 ~ 1 мин. четене
Автор: Александър Александров

Вероятно малцина са запознати, че уличното осветление съществува още от втората половина на 17 век, когато първо в Париж, а след това в Амстердам и Лондон по улиците се появяват високи стойки за фенери, които да предлагат известен комфорт на преминаващите късно през нощта минувачи. От тогава до днес то е претърпяло огромни промени през последните няколко века, заменяйки фенерите с познатите днес централизирани електрически системи. Въпреки безспорния полезен ефект за намаляване на пътно транспортните произшествия и за комфорта на жителите на градовете като цяло, обаче през цялото това време уличното осветление не успява да се справи с някои сериозни предизвикателства. То е скъпо за поддръжка, енергоемко, източник е на аварии и има значителен въглероден отпечатък – фактор, който придобива все по-голямо значение в днешно време, когато дебатът за околната среда се води с пълна сила по целия свят.

Всички тези проблеми си остават валидни за всеки тип съвременно улично осветление, без значение от технологията. Американският учен Антъни Евънс обаче предлага изключително екстравагантно решение едновременно на всички тях, а именно ... да премахнем уличните лампи. И по-конкретно – да ги заменим със ... светещи растения. Правилно прочетохте – става въпрос за разполагането на хиляди генно – модифицирани растения по улиците на градовете, които да събират светлина през деня и да светят през нощта.

Повече четете в бр. 40 на сп. "Икономика"

Коментари: 0