Унгария иска МВФ да напусне страната

Управителят на Централната банка в страната Дьорд Матолчи благодари с писмо на управляващия директор на Фонда Кристин Лагард, че институцията се е притекла на помощ, когато страната е имала нужда

Националната банка на Унгария отправи официално искане към Международния валутен фонд да закрие представителството си в Будапеща. Управителят на Централната банка Дьорд Матолчи благодари с писмо на управляващия директор на Фонда Кристин Лагард за това, че институцията се е притекла на помощ, когато страната е имала нужда.

Според него срокът на кредитното споразумение между Унгария и Международния валутен фонд изтича, поради което отпада и необходимостта за съществуване на представителство на организацията в Будапеща.

Унгария бе най-задлъжнялата страна в Централна Европа, но се спаси от банкрут чрез спасителен пакет от 20 млрд. евро от МВФ и ЕС. Когато през 2010 г. премиерът Орбан зае поста си обаче, той изненадващо прекрати получаването на финансова помощ. Вместо това бяха въведени мерки, чрез които правителството самостоятелно да управлява финансите на страната.

Сред тях бяха най-високата банкова такса в Европа и специално облагане на бизнеса. Към момента на Унгария й остава да се издължи с още около 2,9 млрд. евро. Самата централна банка на страната обаче има отделен заем от МВФ, който възлиза на около 700 млн.евро.

Според анализатори има и връзка между изплащането на заема и предстоящите парламентарни избори през пролетта догодина. Според медията премиерът Орбан, който неведнъж е критикувал Фонда, сега иска да покаже, че е независим от него.

Коментари: 0