UniCredit и Intesa вероятно ще излязат на загуба

Двете най-големи банки в Италия ще обявят официално финансовите си резултати за четвъртото тримесечие след седмица

3590 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Двете най-големи италиански банки - UniCredit и Intesa Sanpaolo вероятно няма да отчетат печалба през четвъртото тримесечие на 2012 г., пише Bloomberg. Финансовите институции страдат от повишаващата се цена на заемания паричен ресурс, влошаващата се икономическа среда и ръстът на лошите кредити.

"Най-дългата рецесия за последните 20 години, както и все по-строгите правила на регулаторите, принуждават банките да заделят все повече провизии срещу лошите кредити", коментира Джакопо Цецатели от компанията за финансови консултации JC & Associati SIM.

Прогнозите на анализаторите на Bloomberg са, че UniCredit, която има представителство в България, ще излезе на загуба от 173 млн. евро през четвъртото тримесечие на 2012 г. Година по-рано финансовата институция отчете печалба в размер на 114 млн. евро. Последните данни показват, че италианската банка е заделила провизии на стойност 2.2 млрд. евро, което е ръст от 48% за година.

От своя страна Intesa вероятно ще обяви загуба на стойност 70.3 млн. евро. За същия период на 2011 г. загубата беше внушителните 10.1 млрд. евро.

Проблеми с печалбата обаче няма да имат само тези две банки в Италия. Четвъртият най-голям кредитор в страната -  Banco Popolare вече обяви, че ще отчете по-голяма загуба за 2012 г., отколкото очакваха анализаторите.

По данни на централната банка на Италия необслужваните заеми на домакинствата и компаниите са достигнали 125 млрд. евро, което е 6.3% от общото кредитиране.

Акциите на UniCredit, която ще обяви официално финансовите си резултати на 15 март, днес поскъпват с 2% и на борсата в Милано книжата на банката се търгуват за 3.93 евро за брой. Към 13.20 книжата на Intesa поскъпват с 0.7% до 1.25 евро за брой. Банката ще оповести финансовия си отчет на 12 март.

Подкрепи Economic.bg