Google oтбелязва Денят на жената

Празникът ce чества за първи път на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия

132 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Най-голямата търсачка в света Google отбеляза Международния ден на жената с нов doodle. Празникът се чества за първи път на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия.

Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на XX в., която поражда протести за подобряване условията на труд. Датата се свързва с първата масова проява на работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк, когато жени от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати.

През 1910 г., по предложение на известния борец за правата на жените Клара Цеткин, се организира международна конференция на жените социалистки в Копенхаген. Там се приема, че всяка година на 8 март ще се празнува Денят на жената. В България отбелязваме този ден след 9 септември 1944 г.

Денят е официален празник в редица страни, в това число Албания, Армения, Азeрбайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, Камерун, Казахстан, Китай, Киргизстан, Куба, Македония, Молдова, Монголия, Полша, Русия, Сърбия, Грузия, Таджикистан, Украйна, Узбекистан, Черна гора и Виетнам.

 

Подкрепи Economic.bg