UniCredit продава банката си в Казахстан

Според неофициална информация ATF Bank ще бъде купена от бившия си собственик

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-голямата италианска банка - UniCredit води преговори за продажбата на дъщерната си банка в Казахстан. Информацията е на Reuters като се позовава на свои източници, запознати с преговорите. Интерес към ATF Bank проявяват местни инвеститори.

По информация на източник от правителството на Казахстан продажбата ще стане факт през следващата година. "Най-вероятно разговорите са за продажбата на контролния пакет в ATF Bank и сделката вероятно ще бъде приключена през 2013 г.", е казал източникът. Той обаче е уточнил, че цената все още се обсъжда.

От изнесената информация става ясно още, че бившият собственик на ATF - милиардерът Болат Утемуратов отново има интерес към банката. Освен него потенциални купувачи са и група казахстански инвеститори.

UniCredit купи ATF Bank през 2007 г. като тогава плати 2.1 млрд. долара за 92% от капитала на банката. В рамките на една година обаче финансовата институция трябваше да отпише активи за 500 млн. евро, заради кредитната криза, която засегна силно финансовия сектор в Казахстан.

Италианската банка е силно представена в Централна и Източна Европа. През последните години обаче се налага да съкращава персонал, да продава клонове и активи. Целта на финансовата институция е да върне рентабилността си, след като беше ударена силно от кризата в Еврозоната.

Коментари: 0