Университетите в Гърция са пред колапс

Преди няколко дни Атинският университет и Политехническият университет заявиха, че преустановяват дейност заради съкращения

152 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Мерките за икономии в Гърция са докарали университетите в страната до пълен колапс, пише The Guardian. Много от висшите учебни заведения са принудени да преустановят някои от дейностите си, за да се вместят в свитите си бюджети. След като преди няколко дни Атинският университет и Политехническият университет заявиха, че преустановяват дейност заради съкращенията, поискани от "Тройката" (МВФ, ЕЦБ и ЕС), това вероятно ще направят и други учебни заведения в цялата страна.

Подобни намерения изразиха държавните университети в Тесалоники, Патра, Йоанина и Крит. Всички те заявяват, че съкращенията на административния персонал прави работата им почти невъзможна. Гръцкото правителство е поставено под натиск да съкрати 25 хил. души от публичния сектор до края на тази година.

В писмо до министър-председателя Андонис Самарас, президентът на Федерацията на университетските преподаватели Статис Евстатопулос написа, че университетите в страната са пред колапс. "Дори да приемем, че има излишен персонал в момента, няма как да продължим да работим с 40% орязване на хората", пише той.

Евстатопулос обяснява, че само Университетът в Атина има нужда от административен персонал, който да обслужва 8 библиотеки, 174 лаборатории, 66 университетски клиники и 18 музеи. Той добавя, че всичко това няма как да работи без 498 човека персонал.

Подкрепи Economic.bg