Ураганът "Санди" заплашва да нанесе щети за $1 млрд.

Стихията отне живота на 41 души в района на Карибско море

Ураганът "Санди" напусна района на Бахамските острови, след като отне живота на 41 души в района на Карибско море, и се отправя към източното крайбрежие на САЩ, предаде Reuters.

"Санди" беше класифициран като ураган от втора степен, когато удари Куба и предизвика хаос в цялата страна. Извънредно положение беше обявено на територията на щатите Вирджиния и Ню Йорк, както и във федералната столица Вашингтон в петък. Очаква се стихията да премине над Ню Йорк в неделя вечер.

Ураганът оставя след себе си разрушени за 5000 жилища и още 30 000 силно повредени.

Прогнозите са, че "Санди" няма да бъде толкова силна, колкото урагана "Ирен" от август 2011 г., който нанесе щети за 4 млрд. долара. Посочва се обаче, че бурята, която заплашва в момента САЩ, притежава потенциала да причини значителни вреди, тъй като се движи значително бавно. Някои експерти предричат, че "Санди" ще донесе загуби за САЩ в размер на 1 млрд. долара.

Очакванията са, че бурята ще затрудни и  предварителното гласуване за президент на САЩ. Кандидатът Мит Ромни вече отмени посещенията си във Вирджиния, президентът Барак Обама обяви, че неговият кандидат-вицепрезидент също няма да може да посети щата.

Коментари: 0