В Дубай изграждат квартал с форма на пустинно цвете

Desert Rose ще бъде разположен в пустинята близо до магистрала и до районите Al Ruwaya и Al Aweer

Автор: Божидара Иванова

В Дубай започва строителството на нов квартал, чието изграждане и експлоатация ще бъде съобразено с всички принципи на устойчивото развитие, предадоха световните медии. Той ще носи името Desert Rose и ще има формата на пустинно цвете.

В новия квартал ще се използват екологично чисти технологии и възобновяеми енергийни източници, а за удобство на жителите ще има линия на метрото.

"Градоустройственият план във формата на пустинна роза се превърна не само в символ на устойчивото развитие, но и в грижа за екосистемата", разказва Хюсеин Насър Лута, генерален директор на местната община.

По думите му новата зона ще бъде свързана с метрополитния град чрез пилотна автоматична линия. В квартала ще има пешеходна зона, която ще се охлажда чрез климатици.

Зелен пояс ще се оформи около жилищните единици, който би могъл да се използва и за земеделски цели. В новото селище ще функционират модерни иновативни системи за пречистване на водите и за рециклиране, които ще използват енергия от възобновяеми източници.

Предвижда се кварталът да бъде изграден в пустинята близо до магистрала и до районите Al Ruwaya и Al Aweer.

Коментари: 0